Ev sahipleri ve kiracılar tarafından en çok merak edilen konular arasında kombi arızasını kimin ödediği yer alır. Kombinin arıza sonucunda bakım ve servis ücreti farklı durumlarda bağlı olarak kiracı ya da ev sahibi tarafından ödenebilir. Eğer sözleşmede farklı bir kural belirtilmediyse aşağıda yer alan detaylar her iki taraf için de resmî olarak geçerlidir.
Benzer sorunlar hakkında 444 67 02 numaradan bizi arayabileceğiniz gibi diğer tüm konular içinde demirdöküm servisi firmamızdan destek alabilirsiniz. Kombinizin mevcut durumu, bakımlarının yapılıp yapılmadığı, herhangi bir arıza durumumun olup olmadığını belgelendirebilirsiniz.
Kombi Arızasını Ev Sahibi mi Kiracı mı Öder?
Kombi arızasının türü, arızanın neden kaynaklandığı, düzenli bakımının yapılıp yapılmadı ve diğer detaylar kombinin masrafını ödeyecek kişiyi belirler. Kira sözleşmelerine göre 3 detay vardır. Bunlardan ilki ev sahibini ilgilendiren periyodik bakımdır, kiracıyı ilgilendiren kısım ise kombi bakımının yapılıp yapılmadığı ve kullanıcı hatasının olup olmadığıdır.
1. Kombinin Periyodik Bakımı
Yasal olarak kombi evin demirbaş listesi içerisinde yer alır. Evdeki tüm demirbaşlar öncelikle ev sahibini ilgilendirir. Kombide ev sahibine düşen ise periyodik bakımlarını aksatmadan yapmasıdır. Normalde kullanıma bağlı olarak bozulması halinde kombiyi kiracı öderken, ev sahibinin periyodik bakımları yaptırmaması halinde kombide bir arıza meydana gelmesi durumunda ödeme yükümlülüğü ev sahibine aittir.
2. Kombinin Tamir Ettirilmesi
Kiracıyı ilgilendiren en önemli nokta ise tamir ettirilen kombinin periyodik bakımlarının yapılıp yapılmadığıdır. Eğer kombi bakımını ev sahibiniz düzenli bir şekilde yapıyorsa, yaşanan problemden dolayı ortaya çıkacak servis ücreti kiracı tarafından ödenir. Ancak ev sahibiniz bakımları yaptırmıyor ve kombinin arızalanmasına olanak sağlıyorsa, bu durumda bozulması halinde ödemeyi ev sahibi yapar.
3. Kullanıcı Hatası
Yukarıda yer alan detaylardan farklı olarak ev sahibinin ödeyeceği ücreti değiştiren tek bir sebep vardır. Eğer kiracı tarafından kullanıcı hatası sebebiyle kombide bir sorun ya da arıza meydana gelmişse, demirbaşları doğru kullanmamaktan dolayı ödeme kiracı tarafından yapılır.
Türkiye Cumhuriyeti Borçlar Kanunu 317. Maddesine göre alınan bu kararlar hem kiracının hem de ev sahibinin hakkını korumak içindir. Eğer hatalı olan karşı taraf ise ve ödemeye yaklaşmıyorsa kendisinden resmi olarak şikayetçi olma hakkınız vardır. Genellikle bu durumlarda arabulucu sayesinde sorun kolayca çözülmekte ve ev sahibi ya da kiracı üzerine düşeni yapmaktadır.
Kombi Servisinden Fatura İsteyin
Demirdöküm kombi cihazınız varsa ve benzer sorunları sizde yaşamak istemiyorsanız elinizdeki yapılan işlemlerle ilgili belge olması gerekecektir. Ev sahibi ve kiracının davalı olması durumunda servilerden alınacak bu belgeler işinizi kolaylaştıracaktır. Kiracınız kombinin arızalı şekilde kendine teslim ettiğini beyan edebilir yada ev sahibi tüm kabahati sizden bulabilir. Demirdöküm kombi servisi cihazdaki sorunu, çalışır durumda olup olmadığını ve kombinin kullanıma elverişli olup yada kullanılamaz olduğunu belgeleyebilir.